Nimeni nu este în stare să răspundă la această întrebare cu vreo anumită doză de certitudine. Oricum, animalele pe care oamenii le omoară pentru hrană şi îmbrăcăminte fără îndoială sunt conştiente. În consecinţă, faptul că noi nu cunoaştem precis locaţia delimitării nu ar trebui să fie o scuză pentru ca noi să continuăm să măcilărim animalele pentru hrană.
În acelaşi timp, este interesant să speculăm despre locaţia unde în regatul animalelor apare conştiinţa. Este important de menţionat că prin termenul „conştiinţă”, eu pur şi simplu mă refer la capacitatea de a simţi senzaţii precum durerea sau foamea. Conştiinţa nu trebuie neapărat atribuită raţiunii.
Un om profund retardat mental este la fel de conştient ca oricare alt cineva. Faptul că acest om nu are capacitatea de a înţelege diverse calcule nu înseamnă că el simte durerea sau suferinţa mai puţin decît o facem noi. În acelaşi timp , un calculator programabil ar putea fi extrem de eficient la diferite calcule, însă să nu posede conştiinţă deloc.
Părerea mea personală, chiar dacă nu pot să o argumentez, este că limita conştiinţei se află undeva în lumea insectelor. Eu consider că în cele din urmă unele tipuri de insecte posedă capacitatea de a simţi durerea, şi deci eu includ insectele în filozofia mea despre drepturile animalelor.
În continuare consultă întrebările :
* Cum ştii tu că alte animalele pot simţi durerea ?
* Cum poţi să ştii că plantele nu simt durere ?
* Este admisibil să omorîm animale care nu posedă conştiinţă?
* Se comportă insectele doar la un nivel instinctual ?
* Ce vei face atunci cînd o colonie de insecte îţi va invada locuinţa?
* Doar oamenii sunt cunoscători de sine ?