Oare insectele nu se comportă doar la un nivel instinctual?

Multe insecte se comportă doar la un nivel instinctual. Însă , există de asemenea insecte care manifestă un comportament învăţat. Aceasta în special este adevărat pentru insectele sociale aşa ca albinele. De exemplu, albinele trebuie să înveţe şi să reţină locaţia hranei, şi să comunice aceasta altor albine din roi – şi acest exemplu este mai mult decît simplu comparat cu unele din numeroasele lucruri pe care albinele le îndeplinesc, aşa ca procesul democratic prin care un grup de albine aleg locaţia unui nou roi.

Ca să găsească locaţia pentru noul roi, o mulţime de diferiţi cercetaşi pleacă în căutare. Cînd ei se întorc, ei comunică altor albine locaţia şi atractivitatea locului pe care ei l-au găsit. Apoi cercetaşii pleacă din nou şi investighează o locaţie pe care alte albine au considerat-o ca fiind atractivă. La faţa locului, fiecare cercetaş decide dacă este sau nu această nouă locaţie preferabilă celei pe care singur a găsit-o. Cînd ea se întoarce înapoi, ea va informa aceasta celorlalte din roi. Acest proces se repetă, şi fiecare albină va continua să-şi schimbe preferinţa de la un potenţial loc la altul. Eventual, anumite locuri vor deveni mult mai populare printre albine decît oricare altele. Cu cît mai mare e numărul de albine care preferă o locaţie particulară, cu atît mai probabil ca cercetaşii să investigheze această locaţie şi să decidă pentru ei înşişi. În acest mod, roiul în cele din urmă ajung la un consens, şi aleg o locaţie pentru noua lor casă.

Unii oameni oameni, fără îndoială, mă vor acuza de utilizarea terminologiei legate de oameni în descrierea acestui proces, şi desigur sunt vinovat de aceasta. Oricum, ar fi fost mult mai dificil să descriu acest proces dacă nu mi se permitea să folosesc fraze ce se referă la ce albinele „cred” sau „decid”.

În orice caz, această povestirea demonstrează că comportamentul insectelor este mai mult decât doar un instinct. Comportamentul instinctual constă din repetarea aceloraşi acţiuni fără a ţine cont de experienţa trecută. Oricum, aceste albine desigur iau în calcul ceea ce ele ţin minte din precedentele misiuni de cercetare, şi iau astfel decizii complexe.

Este interesant de menţionat că, pentru ca acest proces de consens să lucreze, fiecare albină trebuie să fie dispusă să decidă obiectiv privind oportunitatea unui sit, indiferent dacă aceasta este sau nu un site pe care ea însăşi găsise. Dacă oamenii ar fi încercat să repete acest proces, oamenilor le-ar fi greu să fie astfel de imparţiali. Din păcate, natura umană este astfel încât avem tendinţa să preferăm opţiunea pe care am gasito, indiferent dacă este sau nu cea mai bună.

 

În continuare consultă întrebările :

* Este posibil ca comportamentul tuturor insectelor să fie prognozat de un algoritm predeterminat, deloc diferit de un program pentru computer ?

* Incluzi tu insectele în cadrul filozofiei tale despre drepturile animalelor ?

* Ce vei face atunci cînd o colonie de insecte îţi va invada locuinţa?

* Consideri tu că nimicirea unei insecte este echivalentul moral al omorîrii unei păsări sau unui mamifer ?

* Cum poţi să ştii că plantele nu simt durere ?