Tot comportamentul insectelor poate fi prognozat de un algoritm predeterminat

Mulţi oameni consideră că insectele nu pot probabil să fie conştiente deoarece tot comportamentul insectelor poate fi prezis de un program pentru computer.

În pofida faptului că insectele sunt capabile să înveţe din experienţa precedentă, şi în pofida faptului că complexitatea socială a unor insecte concurează pe cea a majorităţii societăţilor omeneşti, este adevărat că datorită celor mai profunde recente cunoştinţe ale noastre , tot comportamentul insectelor poate fi simulat de un program pentru calculator.

Oricum, această nu înseamnă că insectele sunt lipsite de conştiinţă. La urma urmelor, este de asemenea posibil de simulat întreg comportamentul omenesc cu un algoritm de computer. Algoritmul pentru simularea comportamentului uman ar fi fost mult mai complex decît algoritmul pentru comportamentul insectelor. Chiar dacă computerul necesar pentru activarea unui asemenea program comlex este desigur departe de posibilităţile tehnologice curente ale noastre, aceasta nu înseamnă că nu este posibil de realizat acest lucru în principiu.

În particular, concluzia că acest obiectiv este realizabil este convingerea logică inevitabilă pentru ateiştii care consideră că conştiinţa umană este în totalitate rezultatul unor reacţii electrochimice complexe din creier (cu alte cuvinte – pentru oamenii care consideră că oamenii nu posedă suflet).

Datorită faptului că comportamentul tuturor atomilor şi moleculelor este înţeles prin legile cunoscute ale fizicii. Întreg comportamentul sistemelor fizice compuse din atomi şi molecule poate fi, în principiu, simulat de un program pentru computer. Dacă fiinţele umane sunt doar sisteme fizice formate din atomi şi molecule, atunci întreg comportamentul nostru poate fi de asemenea, în pricipiu, simulat de un program pentru computer.

 

În continuare consultă întrebările :

* Se comportă insectele doar la un nivel instinctual ?

* Ce vei face atunci cînd o colonie de insecte îţi va invada locuinţa?

* Consideri tu că nimicirea unei insecte este echivalentul moral al omorîrii unei păsări sau unui mamifer?