Nu numai oamenii au capacitatea de a utiliza limbajul şi de a înţelege concepte abstracte?

Chiar şi insectele posedă un limbaj, odată ce comunică una cu alta utilizând substanţe chimice şi limbajul corpului. Toate animalele au o limbă de comunicare, chiar dacă ele nu vorbesc cu voce umană.

Oricum, chiar şi abilitatea de a vorbi cu voce umană nu ne este caracteristică numai nouă. Există un papagal gri, african, pe nume Alex, care a învăţat vorba omenească şi poate să răspundă corect, fără pauze, la întrebări pe care nu le-a mai auzit anterior, despre obiecte pe care nu le-a văzut niciodată. Astfel acest papagal demonstrează că el nu memorează pur şi simplu răspunsurile, dar se implică într-o analiză logică şi demonstrează înţelegerea unor astfel de concepte abstracte cum sunt forma şi numărul. ( Un video despre papagal )

Limbajul unor specii este cu mult mai complicat decât am presupus anterior. De exemplu, câinii de prerie produc sunete diferite, între ei, care par identice pentru urechea umană. Numai după ce aceste sunete au fost înscrise şi analizate cu un spectrograf de sunete, am aflat că vocabularul câinilor de prerie este cu mult mai bogat decât ne-am imaginat vreodată. De exemplu, deşi sunetele se aud identic pentru urechea umană, câinii de prerie se pot preîntâmpina unii pe alţii de apropierea unui bărbat sau a unei femei. De asemenea, sunt sunete diferite, în dependenţă de culoarea hainei pe care o poartă persoana. Au şi sunete ce preîntâmpină dacă omul poartă sau nu o armă.

În trecut, oamenii se plângeau de preferinţa rasială în construcţia testelor de inteligenţă. Acum avem de elucidat o problemă şi mai grea în testele noastre de inteligenţă – preferinţa de specie. Unul dintre cele mai evidente exemple este că noi des judecăm despre inteligenţa unor animale, ca delfinii, după numărul de cuvinte omeneşti pe care ei le pot învăţa şi înţelege. Totodată, delfinii au un limbaj foarte complex, pe care noi, până acum, încă nu l-am putut descifra deloc. Dacă delfinii ar fi făcut acelaşi test oamenilor, atunci ei ar conclude ca oamenii sunt nişte tâmpiţi totali, dacă, în pofida tuturor eforturilor noastre, nu am reuşit să învăţam nici măcar un cuvânt din limba delfinilor.