Fiinţele umane constituie o parte a lanţului trofic (alimentar), şi consumul cărnii este natural. Deci atunci, cum poate alimentarea cu carne sa fie ceva nedrept?
Consumul cărnii este desigur ceva natural în sensul ca la fel procedează şi alte animale. De fapt, carnea este chiar consumată ocazional de rudele noastre cele mai apropiate, cimpanzeii. Oricum, sunt multe alte lucruri pe care le fac animalele şi care pot fi numite „naturale”. Spre exemplu , cimpanzeii masculi uneori îşi violează femelele din tribul lor. Uneori cimpanzeii se angajează in acţiuni de luptă organizată impotriva altor triburi cu care se afla in competiţie pentru teritorii. Un mascul cimpanzeu , într-un moment de furie ridică un cimpanzeu-copil din apropiere şi îi distruge craniul de o piatra. Şi cimpanzeii ocazional consumă carne, şi ei ocazional recurg la cazuri de canibalism, în ciuda faptului că există o bogată rezervă de hrană din alte resurse.
Deci consumul cărnii este desigur absolut natural. Oricum , faptul că el este natural nu înseamnă că este acceptabil din punct de vedere etic. Dacă noi am fi crezut ca consumul cărnii e etic acceptabil pur şi simplu pentru că alte animale procedeaza la fel, atunci aceasta ar însemna ca violul, canibalismul, sau omorul copiilor, care se întîmplă regulat în tot cuprinsul regatului animalelor tot este acceptabil.
Adevărul este că alte animale împărtăşesc cele mai întunecate aspecte ale omenirii, la fel ca şi acele aspecte de care noi oamenii suntem mândri.
În continuare consultă întrebările :
* De ce consumul cărnii este nedrept ?
* Care este opinia ta vizavi de fraza «selecţie naturală » ?
* Ar fi necesar să încercăm să împedicăm alte animale să se omoare şi să se mănînce unele pe altele?
* De ce noi ar trebui să ne comportăm mai bine cu animalele decît o fac ele între dînsele ?
* Cum pot animalele să împătăşească acele aspecte ale civilizaţiei noastre de care noi suntem cei mai mîndri ?
* Cît de întîlnit este canibalsimul în regatul animalelor?