Ce crezi despre fraza «Supravieţuieşte cel mai puternic» ?

Fraza «supravieţuieşte cel mai puternic» descrie procesul de selecţie naturală care se desfăşoară pe planeta noastră de câteva milioane de ani, însă nu constituie un model al normelor noastre etice. Consideră etica noastră cu atenţie faţă de alte fiinţe umane. Noi putem să ne îngrijim de cei slabi şi bolnavi, la fel ca de cei puternici şi sănătoşi. Noi avem grijă de cei în vârstă şi cei neputincioşi, şi nu îi lăsăm pur şi simplu să moară afară în frig.

La fel, noi ar trebui să conştientizăm că «selecţia naturală» nu are nimic comun cu modul în care noi acum omorâm animalele pentru mâncare. Aceasta se datorează faptului că toate animalele de fermă eventual sunt trimise la abatoare, fără a ţine cont de cât de sănătoase sunt ele. De fapt, oamenii au modificat animalele de fermă în urma selecţiei pentru a îmbunătăţi caracteristicile pe care oamenii le consideră necesare, chiar dacă aceste caracterisitici diminuează semnificativ starea sănătăţii animalelor. De exemplu, curcanii au fost înmulţiţi selectiv pentru a avea piepturi mari, pe care consumatorii le preferă. Însă piepturile lor au devenit acum atât de masive încât curcanii nu mai sunt în stare să se suie unul pe altul şi să se reproducă natural. Ca consecinţă, toţi curcanii cu piept mare destinaţi comercializării în Statele Unite se reproduc doar prin inseminare artificială.

Selecţia naturală la fel are puţin în comun cu modul în care acum oamenii nimicesc animalele prin vânătoare. În timp ce prădători aşa ca lupii sunt înclinaţi să omoare animale tinere şi slabe, arma vânătorului nu face neapărat o asemenea distincţie. Din contra, actualmente un vânător preferă să omoare un animal puternic şi sănătos pentru că obţine un trofeu mai bun.

 

În continuare consultă întrebările :

* Este necesar vînatul cerbilor de către oameni pentru prevenirea suprapopulării lor ?