Viata sanatoasa

Conform raportului Asociatiei Dietetice Americane despre dietele vegetariene, acestea sint asociate cu un risc redus de obezitate, boli coronar-arteriale, hipertensiune, diabet zaharos, cancer colorectal si a plamanilor, boli a rinichilor.

Au fost publicate documente de la al treilea congres international al Nutritiei Vegetariene in „The American Journal of Clinical Nutrition” din septembrie 1999. Acestea au relevat multiplele beneficii a unei diete bazate pe fructe, legume, nuci si seminte, cereale:

  • Consumarea intensa a fructelor si legumelor a fost asociata cu riscul redus a bolilor cardiovasculare, mai multor feluri de cancer si a altor boli cronice (cataracte si degenerare maculara). Mecanismele potentiale de preventie, identificate in studiile umane includ: activitate antioxidanta, grad inalt de detoxificare, stimulare a imunitatii, coagulare diminuata a sangelui, reducerea tensiunii sangvine, activitate antibacteriala si antivirotica, si un metabolism imbunatatit al colesterolului.

  • Legumele (fasole, bobi de mazare si arahidele) sint surse excelente de proteina, fibra si unei varietati de micro nutrienti si fitochemicale ce ar putea proteja impotriva bolilor. Izoflavoanele gasite in semintele de soia participa la reducerea riscului de cancer al prostatei si contribuie la cresterea densitatii minerale a oaselor in menopauza, la femei.

  • Consumul regulat al nucilor duce la scaderea riscului bolilor cardiace si a mortalitatii. Aceasta se datoreste acidului lor gras, fibrelor, cuprului, magneziului, vitaminei E si variatelor fitochemicale. Trebuie mentionate nucile ce sunt bogate in acidul gras Omega-3, acid alfalinolenic, ce are proprietati anticoagulante.

  • Consumarea cerealelor reduce riscul bolilor de inima, diabet, cancerul stomacului si a intestinului. Mecanismele posibile de protectie includ fibra, fermenti, carbohidrati, minerale in cantitati mici, vitamine, fitoestrogeni si antioxidanti.

 

   

 

Cu toate ca o dieta vegetariana bine balansata pare sa aiba mai multe avantaje asupra unei diete americane standarde, o simpla evitare a produselor de origine animaliera nu va asigura o sanatate optima. Vedeti sectia Alimentare Vegetariana pentru mai multa informatie.

 

Sanatatea oaselor
O multime de factori afecteaza sanatatea oaselor. Exercitiile, calciul, si Vitamina D contribuie la sanatatea lor, pe cand fumatul, cantitatile excesive de sodiu si de proteina o distrug. Unele feluri de mancare din soia si laptele de soia imbogatit cu calciu sint bogate in izoflavoni care ajuta la consolidarea oaselor. Deci, o mancare din laptele in soia imbogatit cu calciu-care contine tot atat de mult calciu ca si un pahar de lapte de vaca-este o alegere excelenta. Varza broccoli, varza furajera contin mult biocalciu, precum si cantitati mari de magneziu si potasiu ce protejeaza oasele.

„Corpul uman nu mai are nevoie de laptele de vaca mai mult de cit ar avea nevoie de cel de caine, de cal sau girafa.”

Michael Klaper, Doctor in Medicina, din 19.07.1985.

 

Contaminarea
CDC-ul a raportat ca din anul 1993 pana in 1997, boala Salmonella enteritidis a adunat cel mai mare numar de accesuri si morti printre izbucnirile maladiilor cauzate de mancare pentru care se putea gasi o cauza bine definita. Majoritatea accesurilor de S. enteretidis au fost atribuite consumului de oua.

E posibil ca unele tipuri de cancer sa fie cauzate de tipice niveluri a dioxinului si preparatelor chimice inrudite, gasite in mancare. Cercetatorii au determinat ca dieta total vegetariana minimalizeaza cantitatea de dioxin.

De obicei pentru a promova o crestere rapida a animalelor li se pune in hrana antibiotice. Consiliul National de Cercetari ne instiinteaza ca exista o legatura intre antibioticele animalelor de ferma, dezvoltarea rezistentei bacteriilor la aceste medicamente si bolile oamenilor. In prezent incidenta a astfel de maladii este mica, dar exista o preocupare larg raspandita, precum ca acesta ar putea deveni o problema serioasa.