Cum pot unii activişti pentru drepturile animalelor să considere alte animale egalii noştri?

Înainte de a răspunde la această întrebare, am nevoie mai întîi să subliniez că aceasta nu este o opinie împărtăşită de mulţi activişti pentru drepturile animalelor. De exemplu, există unii activişti care sunt convinşi că doar oamenii sunt creaţi după chipul Domnului.

Însă, eu personal consider că alte animale sunt egalii noştri în anumite privinţe, şi aş vrea să explic motivaţia acestor convingeri.

Deseori nouă ne place să spunem că toate fiinţele umane sunt create egal, şi aceasta este o afirmaţie cu care totalmente sunt de acord. Însă, noi trebuie să ne oprim şi să ne întrebăm ce înţelegem prin fraza « toţi oamenii sunt creaţi egali ». Avem noi în vedere că toţi oamenii au aceeaşi inteligenţă, aceeaşi creativitate, şi aceleaşi capacităţi fizice ? Dacă asta este ceea ce avem în vedere, atunci noi cu siguranţă avem probleme, în timp ce noi nu suntem egali în aceste privinţe. De exemplu, un om grav retardat mental desigur are un nivel de inteligenţă mai scăztut decît al tău sau al meu.

Însă, eu încă cred că este corect de afirmat că toţi oamenii sunt creaţi egali în sensul că toate fiinţele umane merită aceeaşi compasiune, şi aceeaşi consideraţie etică, neatrăgînd atenţia inegalităţilor lor în alte sfere. Dacă noi extindem acest tip de « egalitate » asupra oamenilor grav retardaţi mental, atunci noi trebuie să îl extindem la fel şi asupra altor specii. Pentru că animalele pe care le omorîm pentru hrană, îmbrăcăminte, şi experimente au un nivel de inteligenţă mult mai înalt, şi capacitate de interacţiune socială, decît mulţi oamenii grav retardaţi mental pe care noi desigur îi recunoaştem ca pe egalii noştri.

Cel mai important este că alte animale simt durerea şi suferinţa cum o facem şi noi, şi ele îşi preţuiesc viaţa la fel cum o preţuim noi pe a noastră.

 

În continuare consultă întrebările :

* Ce e cu insectele?

* Doar oamenii sunt cunoscători de sine ?

* Ce se întîmplă cu nimicirea plantelor ?

* Îţi vei salva mai degrabă copilul, sau cîinele tău ?

* Nu este oare insultător de a compara fiinţele umane cu animalele ?

* Oare numai fiinţele umane au suflet ?

* Nu ar trebui ca datoria faţă de propria noastră specie să apară prima ?