Ce e cu insectele?

Eu includ insectele în filozofia mea despre drepturile animalelor. Eu încerc să evit strivirea accidentală a insectelor. La fel, atunci când eu găsesc o insectă în locuinţa mea, eu încerc atent să o scot afară fără să o rănesc.

În ceea ce priveşte drepturile animalelor, caracteristica distincţie între plante şi animale este că animalele posedă conştiinţă, întrucât plantele nu. Desi eu nu pot dovedi cu certitudine absolută de 100%, cred că cel puţin unele insecte sunt, de asemenea, conştiente. Prin aceasta, nu vreau să spun că insectele discuta filozofie, dar pur şi simplu că simt senzaţii, cum ar fi durerea şi foamea. Din acest motiv, cred că ar trebui să includem insectele în sfera noastră de compasiune.

Este adevărat că indiferent cât de mult nu ne-am strădui , noi inevitabil vom strivi accidental unele insecte în timpul vieţii cotidiene. La fel este adevărat că oricât de mult nu am încerca, oricum unii oameni vor pierde viaţa în accidente rutiere. Cu toate acestea, faptul că există posibilitatea să călcăm pe cineva cu maşina noastră într-un accident nu înseamnă că este admisibil să călcăm pietonii intenţionat.

 

În continuare consultă întrebările :

* Ce vei face atunci cînd o colonie de insecte îţi va invada locuinţa?

* Consideri tu că nimicirea unei insecte este echivalentul moral al omorîrii unei păsări sau unui mamifer ?

* Se comportă insectele doar la un nivel instinctual ?

* Este posibil ca comportamentul tuturor insectelor să fie prognozat de un algoritm predeterminat, deloc diferit de un program pentru computer ?

* Cum poţi să ştii că plantele nu simt durere ?