Nu ar trebui să ne concentrăm asupra problemelor oameneşti înainte de a ne face griji de animale?

Desigur că există multe probleme complicate ale oamenilor cărora urgent trebuie acordată atenţie. Oricum, devenind vegetarian în nici un fel nu ne sustragem abilitatea de a atrage atenţia acestor probleme. Din contra, deoarece mîncarea vegetariană este mai ieftină decât carnea, aceasta îi lasă pe oameni cu mai mulţi bani pe care să-i cheltuie pentru nevoile mai importante ale omenirii.

La fel, consumul mîncării vegetariene ajută direct la diminuare foametei în lume. Doar o fracţie mică din mîncarea consumată de un animal este transformată în carne pentru consumul oamenilor. Dacă pămîntul care produce hrană pentru animalele domestice era în schimb folosit pentru cultivarea cerealelor consumate direct de către oameni, atunci mult mai multă hrană ar fi disponibilă pentru eradicarea sărăciei globale.

Pe lângă problema vegetarianismului, la fel există problema banilor pe care oamenii îi cheltuie pe animale. Desigur eu consider potrivit să critic modul în care cetăţenii din ţările bogate aleg să-şi cheltuie banii. Însă, criticarea cheltuilii banilor pentru ameliorarea suferinţei animalelor nu este ceea ce ar trebui să ne vină în minte.

Oamenii îşi cheltuie cu regularitate banii pe lucruri aşa ca automobile şi bijuterii scumpe, pe cînd aceşti bani pot fi în schimb donaţi unor organizaţii aşa ca UNICEF. În loc de a critica folosirea banilor pentru animale, noi ar trebui să încercăm să concentrăm atenţia noastră spre sărăcia globală cînd decidem să procurăm un televizor nou sau să plecăm într-o vacanţă costisitoare.

 

În continuare consultă întrebările :

* Cum pot unii dintre activiştii pentru drepturile animalelor să considere alte animale egalii noştri ?

* Nu este incorect pentru vegetarieni să acţioneze ca şi cum ei sunt mai buni decît alţii şi să încerce să convertească oamenii ?

* Ce gîndesc activiştii pentru drepturile animalelor despre întreruperea sarcinii ?

* Nu ar trebui ca datoria faţă de propria noastră specie să apară prima ?