Nu este greşit ca veganii să acţioneze de parcă ei sunt mai buni şi să încerce să convertească lumea

Eu nu am vreo pretenţie de superioritate morală. Există mulţi factori care determină caracterul moral al unei persoane, aşa ca cât de mult donează el pentru acte de caritate, onestitatea sa, şi cum el îi tratează pe oamenii cu care el se află în contact. Cu siguranţă, există unii vegetarieni care demonstrează un caracter moral general mult mai nedemn decât o fac consumatorii de carne. Cu toate acestea, Având în vedere volumul morţii şi a suferinţei care noi îl provocăm în mod direct atunci când alegem să mâncăm carne, decizia de a manca o dieta vegetariană sau vegană, în opinia mea, este unul dintre cele mai importante decizii morale ce vom face vreodată.

Motivul pentru care eu consum mâncare vegană nu este de a mă simţi superior faţă de alţii, dar de a diminua suferinţa animalelor. Pentru acest scop, influenţa mea asupra altora este în cele din urmă la fel de importantă ca şi impactul economic rezultat din deciziile mele. Eu consider că este important pentru noi toţi (inclusiv vegetarienii şi veganii) să recunoaştem faptul că noi înşine nu suntem inocenţi din punct de vedere etic, şi să nu avem o atitudine superioară sau de tipul «mai sfânt ca tine».

La fel noi toţi ar trebui să încercăm a nu ne simţi ofensaţi când cineva ne sugerează cu politeţe că o practică de obicei acceptată este imorală. Dacă fiecare s-ar fi reţinut de la exprimarea unui asemenea criticism din teama de a ofensa pe cineva, atunci orânduiri aşa ca sclavia ar fi existat până astăzi. Proprietarii de sclavi cu siguranţă se considerau ca fiind oameni buni şi corecţi, şi ei respingeau cu tărie de orice implicaţii contrarii.

Acesta este acelaşi mod în care unii oamenii astăzi consideră o ofensă sugestia că consumul cărnii este imoral, considerând ce presupune această despre etica stilul nostru de viaţă. Este doar natural pentru unii dintre noi să reacţioneze în acest mod. Însă, eu cred că noi toţi nu trebuie să considerăm criticismul practicilor general acceptate ca atacuri personale la adresa noastră, dar în schimb să evaluăm raţional acest criticism cu o minte deschisă, la fel cum noi am fi dorit ca generaţiile precedente să evalueze raţional criticismul sclaviei şi discriminării (segregării).

 

În continuare consultă întrebările :

* Nu ar trebui ca noi să ne concentrăm asupra rezolvării problemelor oamenilor înainte de a ne face griji în privinţa animalelor ?