Ce câştigăm noi respectând drepturile altor animale, dacă ele nu respectă drepturile noastre?

Există unele animale sălbatice care respectă drepturile omului aşa ca delfinii, care ajută marinarii care se îneacă să înoate la ţărm. De asemenea sunt numeroase exemple de animale domestice, aşa ca câinii, care îşi riscă vieţile pentru a-şi salva familiile adoptive de oameni, chiar dacă ei nu au fost niciodată antrenaţi sau instruiţi să facă aşa ceva. Oricum, este adevărat că pentru majoritate cazurilor, acestea sunt excepţii mai bune decât regula.

În numeroase cazuri, noi putem alege să încălcăm drepturile altor animale chiar fără a avea de suportat careva consecinţe. Noi nu trebuie să ne temem de vreo pedeapsă pentru aceasta în viaţa de apoi, şi animalele nu vor fi niciodată în postura de a cere socoteală. Deci din simpla perspectivă a propriului interes, în multe cazuri noi nu avem nimic de câştigat în general respectând drepturile animalelor. Cele mai multe animale pur şi simplu nu sunt capabile de returna favoarea.

Oricum, moralitatea nu este despre încercarea de a reprezenta cum să mărim interesele noastre egoiste. Adevărata moralitate nu este demonstrată de un politician convingător care acţionează benevol doar pentru că camerele TV îl filmează. Nici nu este arătată de cineva care este drăguţ cu alţii doar pentru că aşteaptă un favor în schimb. Nici nu este demonstrată de cineva care se comportă într-un asemenea mod doar pentru a evita pedeapsa într-o viaţă de apoi.

În opinia mea, adevărata moralitate este acţionare în interesul altora, chiar dacă noi nu avem nimic de cîştigat în schimb. Noi deseori facem sacrificii în numele celor care niciodată nu vor face sacrificii similare pentru noi, şi în numele celor pe care noi nici nu îi cunoaştem. Acesta este motivul pentru care noi donăm bani unor organizaţii ca UNICEF(Fundaţia Copiilor a Naţionilor Unite) care ajută la diminuarea sărăciei în lume. Noi facem aceasta nu din cauza că aşteptăm să fim plătiţi în schimb sau pentru că aşteptăm să fim răsplătiţi în viaţa de apoi. Din contra, noi facem aceasta pur şi simplu deoarece considerăm că este corect ceea ce facem.

Acelaşi adevăr în legătură cu întrebarea de ce noi trebuie să respectăm drepturile altor animale.

 

În continuare consultă întrebările :

* De ce noi avem obligaţii morale faţă de animale care nu înţeleg conceptele morale ?

* De ce noi ar trebui să ne comportăm mai bine cu animalele decît o fac ele între dînsele ?

* Care este înţelesul termenului drepturi?

* Care este originea drepturilor?

* Cum pot animalele să aibă drepturi ?