Folosiţi medicamente care salvează viaţa, obţinute în urma testelor pe animale?

Se abţin oare oamenii ce susţin drepturile animalelor de la utilizarea drogurilor care salvează viaţa, care au fost elaborate în urma experimentării pe animale?

Unii dintre ei se abţin. Totuşi, eu personal nu consider aceasta necesar din punct de vedere etic.

Pentru a explica, hai să presupunem ipotetic că în timp ce naziştii experimentau pe prizonieri în timpul Celui de-al doilea Război Mondial, ei au descoperit remediul pentru tratamentul cancerului. Ipotetic presupuneţi că întrebarea care stă în faţa noastră, acum cînd naziştii au fost înfrînţi, este ce să facem cu acest medicament. Ar trebui să-l folosim, sau să ne dezicem de dînsul? Răspunsul meu la această întrebare este unul extrem de controversat, şi este unul pe care mulţi alţi activişti pentru drepturile animalelor şi vegetarieni l-ar dezaproba cu vehemenţă.

Răspunsul meu este să-l utilizăm. Eu consider că nu ar fi nici un sens în a refuza leacul pur şi simplu pentru că a fost obţinut printr-o manieră deloc etică. Noi putem condamna metoda prin care naziştii l-au descoperit, şi să promitem că niciodată nu vom repeta greşelile lor, şi în acelaşi timp să folosim acest medicament pentru a salva cît mai multe vieţi posibil.

La fel, aceasta este atitudinea mea în legătură cu folosirea drogurilor care salvează viaţa care au fost elaborate prin intermediul testelor pe animale.

 

În continuare consultă întrebările :

* Nu este oare insultător de a compara fiinţele umane cu animalele ?

* Există legi care reglează folosirea animalelor în laboratoare?

* Prin ce se diferenţiază efectuarea experimentelor pe animale de alte situaţii cînd oamenii omoară animalele pentru supravieţuire?

* Ce ar fi dacă remediul de tratament al cancerului ar putea fi produs de un presupus experiment doar pe un singur animal ?

* Ce ar fi fost dacă tu erai într-o clădire arzîndă şi puteai să-ţi salvezi doar copilul sau doar cîinele ?

* Care sunt alternativele efectuării testelor pe animale ?